Alles over banden #2 Hoe meet je een trekker velg op?

02 mei 2022

De grootste trekkerband (of tractorband) is maar liefst 2,15 meter hoog en 1,05 m breed. Zelfs onze Jaap voelt zich klein bij deze joekel. En voor elke trekkerband heb je een wiel nodig. Maar hoe weet je nou welk wiel geschikt is voor jouw banden en trekker?

In de onderstaande video vertelt Jaap Vollaard van Zuid West Banden in zijn eigen ‘Alles over banden’-videoreeks hoe je een trekker velg op meet.

Alles over banden: Hoe meet je een trekker velg op?

Bekijk de video

Trekker of tractor

Trekker of tractor? Dat mag je lekker zelf weten! In onze vaktaal hebben we het over trekkers, maar als je tractor zegt begrijpen wij dat ook. In deze blog en vlog hebben wij het over de trekkerband en dat is dus hetzelfde als een tractorband.

Wielen en velgen, wat is het verschil? 

Het verschil tussen het wiel en een velg in de volksmond is als volgt:

Wiel: de band (het rubber) + de velg (staal)

Velg: het staal

Een bandenspecialist of een wielenfabrikant spreekt normaal gesproken over een velg, als het een kaal hoepel (Engels: rim) betreft en over een wiel als er een schijf in het velg is gelast, zoals hieronder.

Velg
Wiel

Asgat en steekcirkel

Acht- en tiengaats-aansluitingen zijn het meest gangbaar bij landbouwmachines. Het meten van het asgat en de steek gaat in milimeters. Als je de precieze maten weet kun je dit bespreken met de bandenspecialist. In de video laten we precies zien hoe je ze opmeet. Het hart van het wiel bepaalt of het wiel past aan de as van de machine. Daarvoor is de diameter van het asgat relevant, de steekcirkel van de boutgaten, het aantal boutgaten, de diameter van het boutgat en de uitvoering van het boutgat.

Voor de band in de video in combinatie met de afbeeldingen hieronder geldt het volgende:

I. Diameter asgat                    281mm

J. Steekcirkel boutgaten         335mm

K. Aantal boutgaten               10

L. Diameter boutgat               22mm

Uitvoering                              Cilindrisch (=recht)

De uitvoering bepaalt wat voor moeren er gebruikt moeten worden bij de montage van het trekkerwiel. Bij een cilindrische uitvoering maak je gebruik van klokmoeren met een vlakke ring. Bij conische gaten heb je moeren nodig die voorzien zijn van een losse conische veerring.

Offset meten en berekenen

De laatste maat die belangrijk is voor het meten van de velg is de offset. Deze kan positief of negatief zijn. Een negatieve offset betekent dat het wiel spoor verbredend is en positief betekent dat het wiel spoor versmallend is.

De offset bepaalt hoeveel het schijf (aansluitvlak) van het wiel uit de hartlijn staat. De offset meet je in millimeters. In het filmpje meten we 16cm (160mm) en 26cm (260mm). Het verschil tussen deze twee maten is 100mm. Om de offset te weten moet deze maat door 2 gedeeld worden.

Dus 100 / 2 = 50mm

In onze video is het negatief, dus spoor verbredend.

Meet zelf jouw trekker velg:

Als je de video hebt gekeken en ook de blog hebt gelezen, kun jij zelf aan de slag met het meten van jouw band. De dingen die je sowieso moet weten zijn:

·      De diameter van het wiel;

·      De breedte van het wiel;

·      De diameter van het asgat;

·      De steekcirkel van de boutgaten;

·      Aantal boutgaten;

·      Diameter van het boutgat;

·      Uitvoering van het boutgat;

·      Offset van het wiel.

Vraag advies als je er niet uitkomt

Zuid West Banden adviseert je in trekkerbanden in de breedste zin van het woord. Een trekkerwiel kan in diverse maten en ook kleuren worden geleverd en met allerlei extra’s zoals ventielbeschermers of extra sokken voor een luchtdrukwisselsysteem.

Neem contact op met Zuid West Banden en laat je goed adviseren door één van onze specialisten.

Deel deze pagina