Alles over de zijkant van banden.

02 mei 2022

Vooruit of achteruit, een band is om op te rijden. Wij bij Zuid West Banden weten alles over banden en dus ook wat belangrijk is om te weten wanneer je bijvoorbeeld met een lekke band ergens staat. Sowieso kun je ons dan bellen! Wij hebben namelijk een spoedlijn en helpen je zo weer op weg, maar als je dan belt, is het wel zo fijn dat je zelf al weet wat belangrijk om te weten over jouw banden.

In de onderstaande video vertelt Jaap Vollaard van Zuid West Banden alles over wat er op de zijkant van de band staat en waarom dat dus belangrijk is. De informatie staat er niet voor niets en helpt jou, zelfs onderweg, als je bijvoorbeeld in het buitenland op vakantie bent.

Alles over de zijkant van de band door Jaap Vollaard

Bekijk de video

De zijkant van de autoband

Door een ruime keuze aan autobanden, maar ook een type auto’s is het goed om te kijken welke autoband het meest geschikt is voor jouw auto en ook jouw rijstijl. De zijkant van de band zegt er alles over:

Als voorbeeld een 4×4 autoband.

Op de 4×4 autoband staat de bandenmaat, deze is handig wanneer je nieuwe banden nodig hebt en een offerte aan gaat vragen. Langsrijden bij één van onze specialisten mag natuurlijk ook.

De bandenmaat wordt aangegeven aan de hand van 3 getallen:

1.     De breedte van de band (275)

2.     De hoogte van de band (65% van de breedte van de band)

3.     De velg diameter (18 inch)

Naast bovenstaande gegevens vind je op de band ook de Load Speed Index. Dit wil zeggen: het draagvermogen van de band bij een maximale snelheid. In het geval van de 4×4 autoband is de Load Speed Index 116T wat staat voor een maximaal draagvermogen 1250kg bij een snelheid van 190km/u.

De dotcode op de band heeft te maken met de productiedatum van de band inclusief een productienummer. Zo valt altijd te herleiden in welke batch deze is gemaakt en in welk jaartal en welke maand de band is geproduceerd.

Bij winterbanden vind je ook M+S wat staat voor Modder en Sneeuw en het Three Peak Mountain Snowflake symbool. Dit betekent dat de band speciaal is ontwikkeld en is goedgekeurd om in landen waar winterbanden verplicht zijn te mogen rijden.

Uiteraard staat de merknaam van de band en het type ook op de zijkant en staat het land van productie op de band.

De zijkant van de vrachtwagenband

Op de zijkant vrachtwagenband staat veel gelijke informatie als op een autoband.

Een 4-levenstrategie

Als vrachtwagenchauffeur leg je duizenden kilometers per jaar af. De kwaliteit van de banden is daarom essentieel en daar komt ook comfort bij kijken. Nieuwe vrachtwagenbanden zijn niet voordelig en drukken op de winst. Met de 4-levenstrategie van Michelin krijgen banden een herprofilering en wordt de band voorzien van een nieuw loopvalk.

Michelin zorgt tijdens de ontwikkeling van de banden voor voldoende dikte in het rubber waardoor herprofilering mogelijk is. Hierdoor kan de band 25% meer kilometer rijden.

De voordelen van herprofilering zijn:

1.     Langere levensduur;

2.     Brandstofbesparing;

3.     Extra grip;

4.     Verminderen van de ecologische voetafdruk.

De zijkant van de trekkerband

De trekkerband heeft net als de autoband en vrachtwagenband, wat dezelfde informatie. Daarnaast wordt het aangevuld met extra informatie die relevant is voor de montage van de band en het onderhoud van de band.

Advies op de band

Op de zijkant van de band staat aangegeven wat het advies is ten aanzien van de velgbreedte. In het geval van de trekkerband van Bridgestone mag het op een 20inch breed wiel, maar mag ook op een 18 inch breed wiel, want de band is voorzien van een Narrow Rim Option.

Daarnaast wordt er ook gewaarschuwd voor het onderhoud van de band en de montage:

  • De band mag niet harder opgepompt worden van 35 PSI of 2,5 Bar voordat de hielen van de band goed op de velgrand zitten.
  • Ook zit er een demontage groef, dit is de positie waar je begint met je demonteerschotel om de band los te drukken van de velg als je hem van het wiel af haalt.

De bandenmaat is hetzelfde opgebouwd als bij een autoband en vrachtwagenband.  De R in de bandenmaat zegt dat deze trekkerband een radiaalband is. Very High Flexion, aangegeven door middel van VF, geeft aan dat de trekkerband 40% lager in spanning mag zijn dan bij een normale radiaalband.

Op deze trekkerband staat tevens aangegeven: Tubeless.  Deze trekkerband kan zonder binnenband gemonteerd worden. Dit wil niet zeggen dat dit hoeft, want wanneer je lekkage hebt gehad, roestige wielen of schade aan de band, dan kan een binnenband alsnog zorgen voor een langere levensduur.

Uiteraard adviseren wij je bij Zuid West Banden graag over de beste banden voor jouw voertuig.

Neem contact met ons op.

Deel deze pagina