WAT EEN ENORM VERSCHIL MET ALLIANCE VF-BANDEN VOOR RIJGEWASSEN

21 januari 2023

Een praktijkverslag van een Nederlandse bloembollenteler over de Alliance AGRIFLEX 363 en 354 banden.Origineel bericht van Handel & Techniek

Adriaan van der Steen is een agrarisch ondernemer uit Noord-Brabant in Nederland. Samen met zijn broer en vader runt hij al 10 jaar dit familiebedrijf met de teelt van eerstejaars plantuien, bloembollen van hyacinten, lelies, tulpen en nog andere groentegewassen. Vanwege de aard van de bloemenhandel werken ze op machines met banden voor rijgewassen. Aanvankelijk liepen al hun machines op banden van een duur premiummerk, maar het werkte gewoon niet goed, omdat de slijtage zo hoog was dat ze de banden elke 1,5 – 2 seizoenen moesten vervangen.

“Voor onze teelten zijn we genoodzaakt om in een groot gebied te werken om de vruchtwisseling te waarborgen, onze verste perceel is hemelsbreed 20km van ons vandaan, dus wij besteden tot wel 60% van onze tijd aan het rijden op de wegen tussen de velden. Daarom gingen onze vorige banden nauwelijks 2 seizoenen mee. Twee jaar geleden waren we zo teleurgesteld dat ik mijn bandenhandelaar Marius Dorst van Zuid-West Banden om een nieuwe oplossing heb gevraagd. Hij heeft Alliance AGRIFLEX 363 VF-banden met een uniek loopvlakontwerp aangeboden, – zo deelt Adriaan van der Steen zijn ervaring. – We hebben altijd gedacht dat de duurste banden ook de beste waren. We zijn enthousiast over de Alliance VF-banden, omdat ze minder kosten, maar minstens twee keer zo lang meegaan. Het is zo’n enorm verschil nu met Alliance!”

Adriaan van der Steen meldt dat dit nu zijn derde seizoen is op Alliance 363 en gezien de mate van slijtage zullen de banden zeker nog twee seizoenen meegaan – dus vijf seizoenen op Alliance in plaats van maximaal 2 seizoenen op een band van een duur premiummerk. “We kunnen met deze banden gemakkelijk 50 km / uur rijden, omdat ze een uitstekende grip op het asfalt bieden, meer comfort en praktisch geen geluid of trillingen, om nog maar te zwijgen van de laagste slijtage die we ooit hebben meegemaakt”, aldus Adriaan. Sinds de ontdekking van de Alliance 363 VF-banden slechts een paar jaar geleden, heeft Van Der Steen al drie van hun rijgewassen-tractoren uitgerust met Alliance 363 VF en zal hetzelfde voor de rest doen in de komende seizoenen.

Adriaan was niet alleen onder de indruk van de duurzaamheid en extra lange levensduur van het Alliance 363-patroon, maar ook van de echt krachtige tractie. “Toen ik dat specifieke loopvlakpatroon zag, dacht ik dat hij goed op de weg kon rijden, maar moest ik nog overtuigd worden van de tractie-eigenschappen in het veld. De samenstelling van de grond waarop we werken is ongeveer 80% zand en 20% lichte klei, het kan erg nat zijn, dus een goede tractie is cruciaal. Alliance 363 bleek net zo goed te zijn in het veld als op de weg, dus geen compromissen voor de tractie ten gunste van het specifieke ontwerp op de weg”, hervat de ondernemer.

Na een geweldige ervaring met Alliance VF-banden voor rijgewassen op hun tractoren, besloot van der Steen om ook hun Condor Agrifac-spuitmachine uit te rusten met een ander VF-patroon voor rijgewassen van Alliance – AGRIFLEX 354 met een klassiek landbouwprofiel ontwerp. “Toen we nog andere banden hadden, ondervonden we bij de banden onder de veldspuit hetzelfde slijtageprobleem als bij de tractorbanden. Het was gewoon verschrikkelijk; de banden hielden het nauwelijks twee seizoenen vol; de schouders waren nog prima maar het middendeel was helemaal versleten. Dus hebben we ze vervangen door de Alliance 354-banden en het verschil is weer enorm: 4-5 seizoenen op Alliance versus slechts 2 op andere banden!”, meldt Adriaan van het bedrijf Van der Steen.

“Welkom in mijn thuiskantoor – zegt Roel die de cabine van de AGRIFAC Condor-spuitmachine laat zien – dit is waar ik in het hoogseizoen de dag doorbreng! Deze banden zijn zo comfortabel op de weg dat ik het gevoel heb dat ik in een gewone auto rijd – geen trillingen of geluid. Ze zijn ook erg goed in zelfreiniging, dus we houden de openbare wegen altijd schoon”.

Origineel bericht van Handel & Techniek

Deel deze pagina